© Created By Hi$7 2012 Bemutatkozás / interjú Marján Sándorral A legjobb jót és finomat adni MARJÁN SÁNDORNAK  A legnagyobb örömöt azt jelenti, ha a vevő elégedett és boldog A Marján Cukrászdában, csakis egészséges, minőségi alapanyagokból készítünk saját előállítású termékeket. Egész eddigi életét a minőségi termékek készítésének, a vendégek megelégedésére végzett munkának szentelte Marján Sándor. Az egri cukrász beleszületett szakmájába, hiszen anyai nagyapja,Farkas Károly a Budapesti  Zserbó Cukrászdában cukrászmesterként dolgozott. Majd maszek cukrászdát nyitott a Rottenbiller utcában és keleti csemegéket készített. Az ő receptje alapján késztik a Marján Cukrászdában is a fagylaltot.  Édesanyja, annak három testvére is ezt a mesterséget választották. Édesapja pékmester volt, a háború előtt és után iparosként önálló sütőüzeme volt. A Rákosi-érát megszenvedték, a debreceni család. Heves megyébe költözött, hiszen a családfő régi munkatársainak köszönhetően Sirokban, majd Verpeléten kapott munkát. - Három testvéremmel 10-12 éves korunktól kezdve besegítettünk a kiflik, zsemlék készítésében. Otthon belekóstoltam édesanyám mellett a cukrászatba is, s úgy éreztem, nekem való ez a szakma, jót tenni az emberekkel. Mindenki nagyon örül, ha finom, jó, friss kenyeret, süteményt kap, s én azt tűztem ki életcélomul, hogy ezt adjak - mesélt a kezdetekről Marján Sándor, aki a cukrászatot Egerben tanulta ki úgy, hogy párhuzamosan esti tagozaton végezte a vendéglátó ipari technikumot is. Olyan mesterei voltak, mint Pap József, Jászai Gyula, Orgoványi Gyula és Tancsa István. Pályáját a parádfürdői SZOT szanatórium Dörzsi cukrászdájában kezdte, majd részese volt az egri Dobos Cukrászda elindításának, ahol Tőzsér Sándor nemzetközi mestercukrásztól sajátíthatta el a szakma fortélyait. Azon volt, hogy mindig a fogyasztók legnagyobb megelégedésére végezze munkáját, s olyan minőségű terméket állítson elő, amelyeket családjának is szívesen adna. A lehető legmagasabb minőségre törekvés végigkísérte életét. Ezután több évtizedet más vendéglátó ipari területen töltött. Melegkonyhás üzletvezető lett a szilvásváradi Lipicai Vendéglőben, majd a Heves Megyei Tanács invitálására el kellett vállalnia a vendégek protokoll ellátását és vezetését. Tizenhat évig, 1998-ig az egri Vadászkürt éttermet irányította. A vendéglátó ipari munkájáért két ízben is miniszteri elismerést kapott, de azon kívül is kapott kitüntetéseket. Bár különböző okok miatt a visszavonulást tervezte, mikor- belevágott az egri vár alatti cukrászdába. Az egység Kopcsik Lajos kényszerű távozása után elég leromlott állapotban volt, de három hónap alatt családjával és munkatársaival rendbe tette. - A szakma szeretete húzott bele, meg akartam mutatni, milyen az igazi cukrászat. Végigvittem elhatározásomat, hogy vegyszer és adalékmentesen hagyományosan dolgozunk. Az elmúlt húsz év a vegyészeké volt, a forgalmazók folyton megkörnyékeztek, de ellenálltam a csábításnak. Nem vagyok hajlandó olyan termékekkel dolgozni, amelyek rombolják a fogyasztók egészségét. Az akkori társaságot is meg kellett tanítani a hagyományos cukrászatra, de szerencsére jó partnerek voltak, fogékonyak a tanácsokra. Csak valódi holland kakaót, cukrot, tojást, tejet, tejszínt használunk, másképpen elképzelhetetlen a kézműves cukrászkodás, fagylaltkészítés. Szerencsére a szakma is kezd odafigyelni erre, de amíg a vegyszereket nem tiltják be, addig nem várható javulás az emberek egészségében - vallja Marján Sándor. A vállalkozó vallja, családja megértése, türelme, munkatársainak megbecsülése is kellett ahhoz, hogy idáig elérjen. Kötelességtudóan, fegyelmezetten, kellő alapossággal tette munkáját, s nála mindig a vendég volt a középpontban, ezért is kapta meg idén az Eger Város Gazdaságáért Díjat. Mint mondja, a világ minden kincséért sem adná, amikor látja az örömöt a vásárlók arcán. A cukrászatban jelenleg 22-en dolgoznak, köztük a lánya és fia is. Előbbi az értékesítésben, utóbbi a termelésben; minden területet ismerniük kell ahhoz, hogy később az irányítást is átvehessék. A tanulóképzésben is részt vesz Marján Sándor a mai napig részt vesz a szakmai utánpótlás képzésében, vizsgáztatásban. Mindig kemény szokott lenni, saját maga és cukrásztársai érdekében, valaki ugyanis nem való erre a pályára. Kritikákat is megfogalmaz a hazai szabályozással szemben. - Sajnos évek óta nincs pultos képzés, pedig szükség volna rá. A szakmai gyakorlat is hiányzik. Heti egy nap alatt nem lehet megszerezni azt a gyakorlati tudást.   A Marján cukrászda Eger belvárosában, az egri vár alatt található a Kossuth Lajos utca 28. szám alatt. Rólunk Esküvői- alkalmi torták, formatorták, sütemények, édes sós teasütemények  elkészÍtését, nagyobb rendezvények színvonalas lebonyolítását is vállaljuk. Marján cukrászda bejárata Máshol: